kolposkopi
kolposkopi

Kolposkopi, rahim ağzını, vajinayı ve rahmi kolposkop adı verilen büyütücü bir aletle yakından incelemek için kullanılan tıbbi bir işlemdir.

Kolposkopi neden yapılır?

Birkaç temel neden:

  • Anormal hücrelerin kontrolü: Kolposkop ile anormal hücrelere veya değişikliklere sahip olabilecek alanları daha iyi görmemize yardımcı olur.
  • Kanser öncesi değişiklikleri aramak: Bazen bu anormal hücreler, kanser öncesi değişiklikler gibi potansiyel sorunların erken belirtilerini gösterebilir. Kolposkopi yaparak bu değişiklikleri erken tespit edebilir ve daha ciddileşmesini önleyecek adımları atabiliriz.
  • Semptomların araştırılması: Özellikle seks sonrasında, adet dönemleri arasında veya menopoz sonrasında olağandışı kanama gibi semptomlarınız varsa, bu inceleme ile semptomlara neyin sebep olabileceğini anlamamıza yardımcı olabilir.
  • Önceki anormalliklerin takibi: Önceki tarama veya kolposkopilerden anormal sonuçlar aldıysanız, bu prosedür tüm değişiklikleri takip etmemize ve her şeyin yolunda olduğundan emin olmamıza yardımcı olur.

İşlem nasıl yapılır?

İnceleme sırasında:

  • Pelvik muayeneye benzer şekilde muayene masasına uzanacaksınız. Rahatınız için mesanenizi önceden boşaltmanız daha iyi olur.
  • Vajinanızı açık tutmak için yavaşça bir spekulum yerleştiririz. Bu rahim ağzınızı net bir şekilde görmemizi sağlar.
  • Rahim ağzınıza sirke solüsyonu uygularız. Bu, anormal alanların geçici olarak renk değiştirmesine neden olarak vurgulanmasına yardımcı olur ve herhangi bir düzensizliğin görülmesini kolaylaştırır.
  • Daha sonra kolposkopu vajinanıza yaklaştırırız. Kolposkopun kendisi vücudunuza dokunmuyor ancak rahim ağzınızı ayrıntılı olarak incelememize yardımcı olan parlak bir ışığa ve büyütücü merceğe sahip.
  • Endişe verici görünen herhangi bir alan görünürse, daha ileri inceleme için biyopsi alınabilir. Bu işlem sırasında hafif bir sıkışma veya kramp hissedebilirsiniz.
  • Kolposkopi tamamlandıktan sonra genellikle normal faaliyetlerinize hemen devam edebilirsiniz. Bazı kadınlar hafif lekelenme veya kramp yaşayabilir; bu normaldir ve genellikle hızla geçer.
  • Tüm prosedür genellikle yaklaşık 10 ila 20 dakika sürer.

Risk Faktörleri?

  • İşlem sırasında özellikle spekulum takıldığında veya gerekiyorsa biyopsi sırasında hafif rahatsızlık veya kramp yaşayabilirsiniz.
  • İşlem sonrasında özellikle biyopsi alınması durumunda hafif vajinal kanama olabilir. Bu genellikle kendi kendine düzelir ancak gerekirse hijyenik ped ile düzeltilebilir.
  • Nadir de olsa, kolposkopiyi takiben, özellikle de biyopsi alınmışsa, küçük bir enfeksiyon riski vardır. Bu risk, uygun hijyen protokollerine uyularak azaltılabilir.
  • Çok nadiren ağır kanama veya rahim ağzında yaralanma gibi komplikasyonlar meydana gelebilir. Ancak bunlar son derece nadir görülen durumlardır.
  • Hamilelik sırasında genellikle güvenli olmasına rağmen, acil değerlendirme gerekli olmadığı sürece kolposkopi genellikle doğum sonrasına ertelenir. Bunu, hamileliğe yönelik olası riskleri önlemek için yaparız.

Kolposkopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler?

  • İşlemden sonraki bir veya iki gün boyunca bir miktar vajinal akıntı ve hafif lekelenme olması normaldir. Ancak aşırı kanama (saatte birden fazla pedin ıslanması) veya kötü kokulu akıntı yaşıyorsanız müdahale edilmesi gerekir.
  • Adet döneminde yaşayabileceğinize benzer şekilde, kolposkopi sonrasında hafif kramplar sık ​​görülür. Ağrı kesiciler rahatsızlığınızı hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Kolposkopiden sonra genellikle normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Ancak vücudunuzun iyileşmesini sağlamak için birkaç gün boyunca yorucu egzersizlerden, ağır kaldırmaktan veya cinsel ilişkiden kaçının.
  • İşlemden sonra iyi hijyen sağlamak önemlidir. Enfeksiyon riskini azaltmak için birkaç gün tampon kullanmaktan veya duş yapmaktan kaçının. Herhangi bir vajinal akıntı veya lekelenme için ped kullanmaya devam edin.
  • Takip randevularınıza devam edin.
  • Özellikle anormallikler tespit edilmişse, kolposkopiden sonra çeşitli duygular hissetmek normaldir.

Sık Sorulan Sorular

Kolposkopi fiyatları 2024?

İşlemin maliyeti doktorunuzun uzmanlığı, biyopsi veya ek prosedürlerin gerekli olup olmadığı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.

Kolposkopi ne kadar sürer?

Kolposkopinin tamamlanması genellikle yaklaşık 10 ila 20 dakika sürer. Buna hazırlık, muayene ve gerekirse biyopsi alma süresi de dahildir.

Gerçek süre, bireysel koşullarınıza ve işlem sırasındaki bulgulara bağlı olarak değişebilir.

Bakirelere yapılır mı?

Evet bakirelere kolposkopi yapılabilir.

Kolposkopi sonrası kanama ne zaman geçer?

Kolposkopi sonrası kanama, özellikle de biyopsi alınması durumunda, genellikle minimum düzeydedir ve birkaç saat ila birkaç gün içinde kendiliğinden durur.

Hafif bir adet dönemine benzer şekilde bir miktar lekelenme veya hafif kanama görebilirsiniz.

İşlem sonrasında ağır kanama, şiddetli ağrı veya olağandışı akıntı yaşarsanız müdahale edilmesi gerekebilir.

Kolposkopi tehlikeli mi?

Kolposkopi genellikle güvenilirdir. Fakat yine de; rahatsızlık, minimal kanama veya nadiren enfeksiyon gibi bazı riskleri de taşır.

Adetliyken yapılır mı?

Kolposkopi tipik olarak adet sırasında yapabiliriz, ancak serviksin daha iyi görüntülenmesi için prosedür regl olmayan bir dönemde planlanabilir.

Yine de regl genellikle işlemin doğruluğuna veya gerekli testlerin veya biyopsilerin gerçekleştirilmesine engel olmaz.

Kolposkopi sonrası kanama nasıl durdurulur?

İnceleme sonrasında kanama yaşıyorsanız:

  • Herhangi bir leke veya kanama durumunda hijyenik ped kullanmaya devam edin. Enfeksiyon riskini artırabileceğinden tampon kullanmaktan kaçının.
  • Bir veya iki gün dinlenin. Yorucu aktivitelerden, ağır kaldırmaktan veya yoğun egzersizlerden kaçının; bunlar kanamayı şiddetlendirebilir.
  • En az birkaç gün cinsel ilişkiden kaçının. Bu tahrişi önlemeye yardımcı olur ve rahim ağzınızın iyileşmesini sağlar.
  • Kanamanın yanı sıra kramp da yaşıyorsanız ağrı kesici alabilirsiniz.
  • Ağır kanama, pıhtılar veya birkaç günden uzun süren kanama fark ederseniz doktorunuza haber verin.
  • Vajinal bölgeyi temiz ve kuru tutun. Önermediğimiz herhangi bir vajinal ürün kullanmaktan veya duş almaktan kaçının.

Kolposkopi sonucu ne zaman çıkar?

Kolposkopinizin ardından işlem sırasında alınan örnekleri iyice incelemek için biraz zamana ihtiyacımız olabilir. Tipik olarak, sonuçlar bir ila iki hafta içinde hazır olur.

Kolposkopi sonucu pozitif çıkarsa ne olur?

İşlem sonuçlarınız pozitif çıkarsa rahim ağzınızda anormal hücreler bulunmuş demektir. Bundan sonraki süreçte:

1- Sonuç görüşme: Sonuç randevusunda ayrıntılı olrak durum hastaya aktarılır. Ne tür anormal hücrelerin bulunduğunu ve bunun sağlığınız için ne anlama geldiği açıklanır.

2- İleri testler: Anormal hücrelerin türüne ve ciddiyetine bağlı olarak ek testler önerebiliriz. Bu, anormalliğin boyutunun daha net anlaşılmasını sağlamak için daha ayrıntılı bir biyopsi veya diğer teşhis prosedürlerini içerebilir.

3- Tedavi seçenekleri: Anormal hücreler kanser öncesi ise veya erken evre rahim ağzı kanserine işaret ediyorsa uygun tedavi seçenekleri değerlendirilir.

4- Takip bakımı: Seçilen tedavi ne olursa olsun, yakın takip bakımı önemlidir. Bu, anormal hücrelerin etkili bir şekilde tedavi edildiğinden emin olmak ve herhangi bir nüksetmeyi izlemek için daha sık Pap smear testi veya kolposkopi yapılabilir.

5- Duygusal destek: Olumlu sonuçlar konusunda endişeli veya kaygılı olmak doğaldır. Bu süreçte sevdikleriniz destek alabilirsiniz.