Yumurta Dondurma

Yumurta dondurma, bir kadının yumurtalarının dondurulduğu ve gelecekte potansiyel olarak kullanılmak üzere saklandığı bir işlemdir.

Neden yapılır?

Yumurta dondurma öncelikle doğurganlığı korumak için yapılır. Genellikle kişisel, profesyonel veya tıbbi nedenlerden dolayı çocuk sahibi olmayı ertelemek isteyen kadınlar tarafından tercih edilir.

Kimler için uygundur?

Yumurta dondurma, doğurganlık potansiyelini korumak isteyen kadınlar için uygundur.

Kadınlarda yumurta dondurma nasıl yapılır?

Yumurtaların dondurulma işlemi süreçleri:

  • Yumurtalıkların uyarılması: Kadınlara, yumurtalıkların birden fazla yumurta üretmesi için uyarmak üzere yaklaşık 10-14 gün boyunca hormon enjeksiyonu yapılır.
  • Kontrol: Yumurta gelişimini izlemek için sık sık kan testleri ve ultrason yapılır.
  • Yumurta toplama: Yumurtalar olgunluğa ulaştığında transvajinal ultrason aspirasyonu adı verilen küçük bir cerrahi prosedür kullanılarak alınır.
  • Dondurma: Alınan yumurtalar daha sonra vitrifikasyon adı verilen ve buz kristali oluşumunu önlemek için hızlı soğutmayı içeren bir işlem kullanılarak hemen dondurulur.
  • Depolama: Dondurulmuş yumurtalar, ihtiyaç duyulana kadar bir kadın doğum kliniğinde veya hastane şartlarında sıvı nitrojen içinde saklanır.

Risk Faktörleri

Yumurta dondurmanın kendisi genellikle güvenli kabul edilse de bazı riskleri de vardır:

  • Yumurtalık Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS): Bu, yumurtalıkların şişip ağrımasına neden olan yumurtalık uyarılmasının olası bir komplikasyonudur. Vakaların küçük bir yüzdesinde ortaya çıkabilir.
  • Enfeksiyon: Yumurta toplama işlemi sırasında az da olsa enfeksiyon riski vardır.
  • Doğurganlık komplikasyonları: Nadir de olsa, yumurtalık uyarılmasının gelecekteki doğurganlığı etkileme olasılığı vardır, ancak bununla ilgili kanıtlar sınırlıdır.
  • Duygusal ve mali hususlar: Süreç duygusal ve mali açıdan zorlu olabilir ve başarı garanti edilmez.

Yumurta dondurma ücreti 2024?

Yumurta dondurmanın maliyeti lokasyona, kliniğe ve bireysel koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir.

Sık Sorulan Sorular

İşlemde başarı oranı nedir?

Yumurtalıkları dondurma başarı oranları, kadının yaşı, alınan ve dondurulan yumurta sayısı, yumurtaların kalitesi gibi faktörlere bağlı olarak da değişebilmektedir.

Genel olarak:

  • Yumurtalar, genellikle daha kaliteli olduğundan, 20’li yaşlarındaki ve 30’lu yaşların başındaki kadınlar için başarı oranları daha yüksek olma eğilimindedir.
  • Daha sonra donmuş yumurtalarını tüp bebek tedavisi yoluyla hamilelik girişiminde bulunmak için kullanan kadınlar için başarı oranları embriyo transferi başına %30 ila %60 arasında değişebilir.

Yumurta dondurma kaç yıl saklanır?

Yumurtalar sıvı nitrojende uygun şekilde muhafaza edilirse genellikle süresiz olarak saklanabilir. Dondurulmuş yumurtalar için bilinen bir son kullanma tarihi yoktur.

Bekarlarda yumurta dondurma kaç defa yapılabilir?

Bireylere kaç kez yumurta dondurma işleminin yapılabileceği konusunda belirli bir sınır yoktur. Her döngü farklı sayıda yumurta verebilir ve istenilen yumurta depolamasına ulaşmak için birden fazla döngü gerekli olabilir.

Evliyken yumurta dondurma işlemi riskli midir?

İster evli ister bekar olun, yumurta dondurmak genellikle güvenlidir. Prosedürün riskleri, takibinizi yapan hekim tarafından yönetilen yumurtalık uyarılması ve yumurta alımı ile ilgilidir.

Yumurtalık dondurma işleminde yaş sınırı var mı?

Yumurtalıkların dondurulması için kesin bir yaş sınırı yoktur.

Yumurtalarınızı dondurmak için en iyi yaş nedir?

Yumurtaları dondurmak için en uygun yaş genellikle yumurta kalitesinin en yüksek olduğu 20’li yaşlar ile 30’lu yaşların başıdır.

Uzun süreli dondurma yumurtalarıma zarar verir mi?

Uzun süreli dondurma, modern teknikler kullanılarak dondurulursa ve sıvı nitrojende uygun şekilde saklanırsa yumurtalara genellikle zarar vermez.

Yumurta dondurma işlemi ağrılı mıdır?

Dondurmak için yumurta toplama işlemi hafif bir rahatsızlık içerir ve işlem sırasında ağrıyı en aza indirmek için genellikle anestezi altında yapılır.

Dondurulmuş yumurta kullanarak çocuk sahibi olma şansı nedir?

Başarı oranları değişiklik gösterir ancak tüp bebek tedavisinde donmuş yumurtaların kullanılması birçok kadın için hamilelikle sonuçlanabilir.

Başarı oranları, kadının donma yaşı ve alınan yumurtaların sayısı ve kalitesi gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.